Opis Projektu Współpracy
Projekt pn. „Spektakl Międzypokoleniowych Atrakcji Kulinarnych” (SMAK) jest realizowany razem z:
- Lokalną Grupą Działania “Wielkopolska Wschodnia”
- Lokalną Grupą Działania “Solidarni w Partnerstwie” (koordynowanie zadania)
- Lokalną Grupą Działania “Czarnkowsko Trzcianecka Lokalna Grupa Działania”
Celem projektu współpracy jest rozwój obszarów objętych LSR Partnerów poprzez zwiększenie ich atrakcyjności turystycznej oraz kultywowanie dziedzictwa kulinarnego. Promocja dziedzictwa kulturowego poprzez zorganizowanie wydarzeń kulinarnych. Wzmoecnienie sektora społecznego, szczególnie Kół Gospodyń Wiejskich poprzez zwiększenie wiedzy w zakresie kultywowania i promowania lokalnego dziedzictwa kulinarnego oraz zacieśnienie współpracy między uczestnikami projektu. Integracja Partnerów poprzez wspólne uczestnictwo w wydarzeniach, wyjazdach studyjnych.
W ramach projektu współpracy “SMAK” do realizacji zaplanowano następujące działania m.in.:
- wizyty studyjne (wyjazd krajowy na Ziemie Sandomierskie oraz wyjazd zagraniczny) mające na celu wymianę doświadczeń, poznanie dobrych praktyk dot. kreowania i promowania produktów lokalnych oraz ich wykorzystania w lokalnej kuchni tradycyjnej czy nowoczesnej
- wydanie publikacji kulinarnej zawierającej przepisy z każdej LGD uczestniczącej w projekcie
- wydarzenia promocyjne, w tym konkurs kulinarne
Łączny Budżet projektu współpracy: 588 731,14 zł
