Gęsina na św. Marcina – czyli kulinarne popisy liderek z Zawad

Podczas tegorocznych obchodów Święta Niepodległości w Ryczywole, z inicjatywy liderek z Zawad po raz pierwszy (i mamy nadzieję, że nie ostatni) serwowano pyszne potrawy z gęsiny. Pomysł zrodził się podczas wizyty studyjnej na Festiwalu Kuchni ochweśnickiej w Ślesinie, organizowanej przez LGD. Liderki z Zawad przy wsparciu naszej LGD przygotowały i częstowały mieszkańców czerniną, pasztetem, pieczoną gęsią z farszem, szynką i kiełbasą oraz smalcem. W specjalnie przygotowanych na tę okoliczność ulotkach, można było przeczytać informacje o wsi Zawady, historii  Gęsiny na św. Marcina a także znaleźć przepisy kulinarne na serwowane smakołyki. Za ogromne zaangażowanie dziękujemy liderkom z Zawad i Ryczywołu z Anią Michałowską na czele.

Dodaj komentarz