Smacznie i inspirująco na Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej -19-21 czerwca

Już po raz 9 w AgroSkansenie “Leśna Polana” w Ślesinie odbył się Festiwal Kuchni Ochweśnickiej. Podczas imprezy koła gospodyń wiejskich oraz inne podmioty przygotowują potrawy wg tradycyjnych receptur , charakterystycznych dla okolic Ślesina. Na stołach Festiwalu królowała obsypunka (kiszka ziemniaczana), psułki (ryby) i gęsie pipki (żołądki gęsie) oraz smaczne ciasta i nalewki regionalne. Nie zabrakło również gęsiny, z której słynie ten region Wielkopolski. Festiwal otworzył Bogdan Boroński, gospodarz AgroSkansenu, który przywitał przybyłych gości oraz uczestników konkursu. W skład komisji konkursowej weszli: Renata Gembiak – Binkiewicz, Wójt Ryczywołu, Marek Beer, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW oraz Jadwiga Stefańska z wielkopolskiego oddziału KSOW. Jury po długich obradach wyłoniło zwycięzców, którzy otrzymali pamiątkowe chochle. W festiwalu uczestniczyła 40 osobowa grupa członków LGD Kraina Trzech Rzek. Poza udziałem w degustacji pysznych dań, zwiedziliśmy tężnie w Inowrocławiu, Mysią Wieżę w Kruszwicy, a także pływaliśmy statkiem wycieczkowym po Jeziorze Gopło.  Na owoce tego inspirującego wyjazdu nie trzeba było długo czekać. Na Walnym Zebraniu Członków, które odbyło się 22 czerwca, padła deklaracja Sołectwa Zawady, które w listopadzie planuje zorganizować u siebie Festiwal Gęsiny!

Dodaj komentarz